CPI Group prodává další nemovitosti v centru Prahy

Podle webu Hospodářských novin (HN), který o prodeji komplexu Olympic Garden rovněž informoval, se CPIPG navíc chystá vytvořit společnou firmu s hotelovou skupinou Best Hotel Properties, do které vloží osm hotelů v Česku a firmu CPI Hotels.

Čistý příjem z prodeje Olmypic Garden, komplexu kanceláří v Praze, má CPIPG vynést 38 milionů eur, v přepočtu téměř 939 milionů korun, uvádí se v regulatorním oznámení. Jméno kupce nemovitosti zveřejněno nebylo.

Komplex Olympic Garden tvoří celkem tři budovy s kancelářemi o celkové pronajímatelné ploše 16 700 metrů čtverečních, z toho dvě v ulici Spálená a jedna ve Vladislavově ulici, uvádí HN. Součástí je budova někdejší První české vzájemné pojišťovny, která byla postavena mezi lety 1907 a 1909 podle návrhu architekta Osvalda Polívky.

Cesta z dluhů

Kromě prodeje nemovitosti v centru Prahy dohodla CPIPG podle HN i další miliardový obchod. Společně s hotelovou skupinou Best Hotel Properties (BHP), za kterou stojí finanční skupina J&T, vytvoří společnou firmu, do které Vítkova firma vloží osm hotelů v Česku a firmu CPI Hotels, která hotely skupiny CPIPG řídí. Ve společné firmě získá BHP poloviční podíl začátkem letošního roku, uvádí server, podle kterého bude hodnota portfolia ve firmě 350 milionů eur (přibližně 8,6 miliardy korun).

V Česku vlastní CPIPG hotely Clarion v Českých Budějovicích, Praze a Ostravě či pražské hotely Mamaison Hotel Riverside a Buddha-Bar Hotel. Na dotaz, které hotely jsou součástí obchodu a jak vysoká byla cena, skupina CPIPG ani BHP serveru neodpověděly.

Vítkova realitní skupina v posledních měsících mohutně prodává svůj majetek, aby snížila své zadlužení po nákladné akvizici rakouských realitních firem Immofinanz a S Immo, uvádějí HN. Skupina také opakovaně čelí útokům bývalých investičních partnerů. K nim se navíc nedávno připojili američtí investoři spekulující na pokles hodnoty cenných papírů CPIPG.

Americká investiční firma Muddy Waters loni v listopadu zveřejnila zprávu, podle níž Vítek lže o skutečné hodnotě firmy. CPIPG se proti obvinění ohradila a uvedla, že nikdy nezatajovala obchodní transakce se svým vlastníkem ani jinými spřízněnými stranami.

Vítek, který je podle loňského žebříčku časopisu Forbes šestým nejbohatším člověkem v Česku, je většinovým vlastníkem CPIPG s podílem kolem 90 procent. CPIPG má sídlo v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Firma vlastní nemovitosti například v České republice, Německu, Rakousku, Itálii, Polsku či na Slovensku. Od ledna do září loňského roku firma zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) meziročně o 38 procent na 604 milionů eur (14,7 miliardy korun). Celkové příjmy společnosti vzrostly o 46,3 procenta na 1,3 miliardy eur (32,1 miliardy korun).

Zaujal Vás tento článek? Přečtětěte si další články z našeho blogu.

Zdroj: Newstream.cz